Fonds: Kosterschool
Geplaatst op: Nov 27, 2016

School krijgt nieuwbouw

Alle deelnemers van de reis in augustus 2015, vonden het werken op de Kosterschool een prachtige ervaring. Maar naast die goede en fijne herinneringen, zijn er soms ook wat kritische geluiden te horen in je omgeving. Soms hoor je wel eens zeggen: "leuk hoor zo'n reis, maar het kost een hoop geld, en je bereikt toch bijna niks." of een opmerking: "het is toch een druppel op een gloeiende plaat"

En eerlijk is eerlijk, je hebt soms het gevoel dat het inderdaad weinig resultaat oplevert. Of misschien moet ik zeggen: 'zichtbaar' resultaat. En misschien zit daar nu net het probleem van -ons "Nederlanders"- wij willen bij alles wat we doen ook direct resultaat zien en ondervinden. En zeker als je een medemens helpt, is het resultaat niet altijd direct zichtbaar, en gebeurd het ook wel eens dat het resultaat anders is dan jij verwacht. Want wees eerlijk, als wij gaan helpen, wil je vaak -soms onbewust- onze maatstaf gebruiken. En dat moet je niet doen, onze maatschappij en levensstandaard is al veel verder ontwikkeld dan die van de mensen die wij helpen.

Waarom deze -wat zwaarmoedige- inleiding? Dat zal snel duidelijk worden. 15 november waren wij op bezoek op de projecten. Doel was, bespreken wat de mogelijkheden zijn voor de groep die in augustus 2017 naar Zuid-Afrika gaat om daar te helpen met klussen en contact leggen met de kinderen. Tijdens die besprekingen kregen wij groot nieuws.

Even terug naar 2010. Toen heeft de directrice van de Kosterschool, een verzoek ingediend bij de Municipaliteit (de gemeente) voor een nieuwe school of een uitbreiding van de bestaande. Dat verzoek is elk jaar opnieuw gedaan en elk jaar weer afgewezen omdat een andere school voor ging. Dit jaar heeft de directrice aangegeven dat zij ook Internationale contacten had en dat zelfs uit Holland groepen komen om te helpen en aandacht te geven aan de kinderen.

Van deze mededeling waren de betrokken ambtenaren erg onder de indruk. In oktober is de projectleider van H.O.P.E. aanwezig geweest bij een vergadering, zodat de ambtenaren ook echt zagen dat de directrice niet blufte. En wat denk je? Er is nu al begonnen met de bouw van een hele nieuwe school, met 16 lokalen. (nu zijn er 10).
Zo zie je dat er toch wel eens vrij snel zichtbaar resultaat is van onze inzet.

Ik zeg wel eens: dat een groep jongeren op eigen kosten zo'n reis maakt, zorgt voor meer impact dan je denkt. Het zet vaak de lokale bevolking aan het denken en niet zelden aan tot activiteit.

De plattegrond van de nieuwe school:

Dit is de situatie tekening.

Er zal zo af en toe een nieuw bericht worden geplaatst met foto's van de voortgang van de bouw.

Dit blog is geplaatst door: Ron Kurvink

Er zijn nog geen reacties.

Reageren?