Stichting Tien

Stichting Tien

Steunfonds Bita

De Iraanse moeder Bita stierf op 3 april 2022 van uitputting. Ze had borstkanker, en al jaren nauwelijks geld voor eten, laat staan voor dure bestralingen. Bita was getrouwd, en haar echtgenoot was in 2010 opgepakt en opgesloten in de gevangenis. Twaalf jaar lang zorgde Bita alléén voor haar twee jongens, van wie de jongste nooit door zijn vader was bewonderd omdat hij geboren werd na zijn gevangenneming.

Bita kreeg geen steun van haar familie, want die liet haar in de steek omdat ze christen was. Haar jeugdvriendin Sara, die sinds 2012 in Nederland woont, bekommerde zich om haar en om haar jongens. Zij zorgde ervoor dat ze eten kreeg, en zelfs een appartement. Bita was heel erg blij met de steun van Sara en andere Nederlandse christenen, en haar zorgen voelden ineens veel minder zwaar. God zorgde zo voor haar. Ook haar echtgenoot deelde in de vreugde, hoewel hij gevangenzat. ‘Zie je wel dat Jezus gelijk heeft als hij beloofd dat Hij je rust zal geven en dat Zijn last licht is’, schreef hij.

Lang kon Bita niet van haar appartement genieten. Toen bij haar borstkanker werd geconstateerd, kon ze, na een inzamelingsactie van Sara, worden bestraald, maar dat mocht niet meer baten. Ze overleed op 3 april in Teheran, 42 jaar oud. Haar echtgenoot werd om 5 uur ‘s morgens op 20 April opgehangen. Hij werd 48 jaar.

Binnen een maand werden de 15- en 12-jarige zonen van Bita wezen. Ze wonen in het appartement dat door Nederlanders bij elkaar werd gespaard. De jongens willen dolgraag studeren, om zelf in de toekomst in hun levensonderhoud te voorzien, maar daarvoor is studiegeld nodig. Om hen daarbij te helpen starten we een speciaal fonds Bita, dat Perzisch is voor uniek. De zonen van Bita zijn uniek en het waard een studie te volgen. Help jij mee?

Bita wil niet alleen de twee wezen helpen met hun studie, maar ook andere Iraniërs die in de verdrukking komen nu, door een jarenlange boycot, de voedsel- en brandstofprijzen de pan uitrijzen en water zeer schaars wordt. Bita staat in contact met hulpvaardige moslims en christenen, die zicht hebben op minderheden die geen steun krijgen van de overheid, of van hun familie.

Wilt u Bita helpen mogelijk maken door iets te delen van onze overvloed? Wij zijn heel blij als u een maandelijkse bijdrage zou willen overmaken, maar ook een eenmalige gift is van harte welkom. 

U gift kunt u overmaken op IBAN NL49 SNSB 0820 4452 58 tnv Stichting Tien onder vermelding van Steunfonds BITA. U kunt bij uw eigen bank ook een vaste maandelijkse bijdrage opgeven. 

Spaarpot