Touch Community Centre

Al vanaf 2004 hebben wij contact met de oprichters van het Touch Community Centre, dat is gestart als Neo Birth. Dit centrum telt vele vrijwilligers, die zich inzetten voor meisjes en jonge vrouwen, die het slachtoffer zijn van geweld en verkrachting. De vrijwilligers bieden op verschillende terreinen hulp.

Er is hulp tijdens de zwangerschap en na de geboorte, maar ook daarna proberen ze met hulp bij een opleiding, deze meisjes een nieuwe kans te geven. Dit werk in Rustenburg wordt gedaan vanuit een centrale plek, waar ook trainingen worden gegeven aan nieuwe vrijwilligers. In augustus 2015 hebben 2 jongeren van ons project een tekst op de muur geschilderd van de 'memorial garden'. Dit is een stukje tuin naast het kantoorgebouw, waar de meisjes rust kunnen vinden en een gedenkplaatsje na - soms onvrijwillige - abortus.

Ook in Rustenburg en Mooinooi is een crisiscentrum voor acuute opvang van slachtoffers van huiselijk geweld. Rina is zo'n 10 jaar geleden samen met haar man als vrijwilligster begonnen in haar eigen huis met de opvang van deze slachtoffers. Met een minimum aan middelen bieden zij hulp en onderdak aan meer dan 15 vrouwen en kinderen.

Dit is ook de reden dat wij een fonds zijn gestart om deze mensen bij dit mooie en zo noodzakelijke werk te helpen. Wij hebben opnieuw weer de vraag gesteld, waar op dit moment ernstige behoefte aan is.

Wilt u de vrouwen in Zuid-Afrika helpen? Maak dan uw gift over aan Stichting Tien,

IBAN NL 49 SNSB 0820 445 258 tnv Stichting Tien onder vermelding van "TCC"

Sinds 2014 helpt Stichting Tien  het TCC bij de zogenaamde préschools in het gebied Phokeng. In dit gebied bevinden zich 70 - 100 kleinschalige schooltjes waar kinderen – in de leeftijd van 1 tot en met 5 jaar - worden opgevangen overdag. Het probleem is dat dit gebeurd door ongeschoolde vrouwen, die wel goed voor de kinderen willen zorgen, maar dat zij geen idee hebben hoe zij de kinderen verder kunnen helpen.

TCC heeft in samenwerking met de universiteit van Pretoria, een programma ontwikkelt die leidsters van préschools een cursus geven. Inzet is om de kinderen meer te leren over hygiëne en wat Engelse woordjes en meer over de algemene gebruiken op de ‘echte’ school.

Je moet begrijpen dat de kinderen thuis veel minder onderwijs krijgen dan wij gewend zijn. De kinderen hebben thuis ook geen speelgoed zoals wij. Dus de kenniskloof tussen een kind van 5 jaar en wat het kind gaat meemaken op de school vanaf zijn 6de jaar is echt heel groot.

Stichting Tien helpt met dit programma door met jongeren daar ter plaatse de schooltjes vrolijker te maken door muur en straatschilderingen die ook een educatieve waarde hebben. Meer hierover kunt u lezen in de verhalen van de projectreizen.

In 2019 gaan we met 40 jongeren speeltoestellen bouwen bij de schooltjes. Voor onze begrippen zijn die toestellen niet zo duur, maar voor hen daar is het onbereikbaar. 1 toestel kost 390 euro en dan komt er ongeveer 40 euro bij aan plaatsingskosten.

Helpt u mee?  Maak dan uw gift over aan Stichting Tien,

IBAN NL 49 SNSB 0820 445 258 tnv Stichting Tien onder vermelding van "Phokeng"

Als u uw e-mailadres doorgeeft houden wij u op de hoogte en hoort u waar uw gift voor wordt gebruikt.

Spaarpot